čtvrtek 24. dubna 2014

Uznávaní: Zdeněk Pohlreich a jeho um

Nejznámější je asi z televizních pořadů Ano, šéfe!Na nože či Šéf na grilu. Pokud znáte, víte že je na vaření docela tvrďák a když prochází některá restaurační zařízení, někdy se ani nedivím, že tak zuří a že mu od pusy lítají nejapné poznámky.

Prostě stručně a jasně - Ví, co dělá!

Na ukázku jeden díl z jeho pořadu Šéf na grilu:



Bon appetite!

úterý 22. dubna 2014

Klasika: Smažený řízek se šťouchanými brambory


Asi není moc věcí co k tomu psát, v žebříčku nejoblíbenějších jídel v ČR je na prvních příčkách. Je to prostě česká klasika, pro někoho nedělní oběd, slavnostní jídlo, či jídlo na cesty.

Ať už je to řízek kuřecí, vepřový, hovězí či snad telecí, vždy potěší a neurazí. Neznám člověka, co by řízek nikdy neochutnal nebo mu nechutnal.

Recept na "český řízek" vznikl z původně rakouského receptu na tzv. vídeňský řízek, který je v originálu telecí.

A s čím smažený řízek kombinovat?
V České republice se asi nejčastěji jí s bramborovým salátem, šťouchanými brambory a třeba nějakým salátem (tak, jak na fotce), bramborovou kaší nebo jen s chlebem - "cestovní verze".

Bon appetite!

Někdo to rád sladké: Medový perník s povidly



  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 a 1/2 hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz, nové koření, ...)
  • 300 g povidel
  • hoblinky hořké čokolády na posypání

Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte 2-3 lžíce cukru, nechte zkaramelizovat. Přidejte med a koření. Vše důkladně smíchejte a nechte zchladnout. Vzniklou hmotu přelijte do mísy, přidejte žloutky, mléko, mouku, prášek do pečiva a kakao. Řádně zamíchejte a nakonec vmíchejte do těsta sníh z bílků. Hotové těsto dejte do kulaté formy a pečte při 180 °C asi 30-35 minut.

Hotový korpus nechte vychladit, poté ho dvakrát prořízněte a potřete povidly. Povrch perníku také potřete a nakonec posypejte hoblinkami čokolády.


Bon appetite!

Klasika: Svíčková na smetaně

Kdo by ji neznal... Jsou dvě skupiny lidí - jedna svíčkovou miluje a druhá nenávidí. Jelikož mě doma učí, co je dobré a co ne, naštěstí patřím do té první skupiny. 

Svíčková omáčka či smetanová omáčka ke svíčkové je druh typické české omáčky, která se připravuje z kořenové zeleniny a smetany.

Podává se zpravidla jako svíčková na smetaně (gastronomický termín - hovězí svíčková pečeně se smetanovou omáčkou) s houskovým knedlíkem, doplněná brusinkami, šlehačkou a citronem.

Během vaření se většinou nejprve připravuje maso. U nás se rovnou peče, hezky prošpikované s kořenovou zeleninou. Někdo nejdřív maso zatahuje na pánvi, až pak nechá maso dopéct a někdo maso třeba dusí se zeleninou. 

Poté následuje příprava omáčky - veškerá zelenina se rozmixuje či propasíruje, přidá se smetana, mouka, dochutí se citronem, muškátovým oříškem, solí, pepřem... Každý má trochu jiné chutě a zná svíčkovou trochu jinak - jiný kraj, jiný mrav. 
Nakonec houskové knedlíky, každý dělá také úplně jiné.. U nás se vždy připravují z hrubé mouky, vajec, mléka, droždí a den staré housky. Poté se vaří v páře.

Přesný recept třeba někdy příště.

Finální úprava na talíři: Smysluplně naservírovaný houskový knedlík, omáčka, plátek masa, dozdobené plátkem citronu, kopečkem našlehané smetany a trochou brusinek.


Bon appetite!



neděle 20. dubna 2014

Jdeme na to: Hrášková polévka


Připravte si:

  • 500 g zeleného hrášku
  • 3 brambory
  • 1 cibuli
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 0,5 l mléka + 5 lžic hladké mouky
  • sůl, pepř, olej
Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na jemno, zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme, dokud nejsou měkké. Poté přidáme hrášek, prohřejeme a odstavíme. Tento základ rozmixujeme a dáme opět na sporák. Jakmile polévka začne vřít, přilijeme mléko rozmíchané s hladkou moukou a pořádně zašleháme metlou. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s kopečkem zakysané smetany a s opečeným pečivem.



Bon appetite!

Někdo to rád sladké: Jahodový řez


Připravte si:


Piškot:
  • 5 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
Krém:
  • 250 g jahod
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 g zakysané smetany (min. 15% tuku)

  • opražené plátky mandlí na podávání
Bílky vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme mléko, mouku a kypřicí prášek. Společně opatrně smícháme s bílkovým sněhem. Těsto vylijeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180 °C asi 10 minut.

Upečený plát necháme vychladnout.

Mezitím připravíme krém. Uvaříme pudink ve 400 ml mléka. V míse promícháme zakysanou smetanu s cukrem a poté postupně přidáváme teplý pudink a řádně zašleháme.

Vychladlý plát rozdělíme na tři části. První část vložíme do formy na chlebíček, navrstvíme polovinu krému a posypeme jahodami nakrájenými na drobné kousky. Přikryjeme další částí piškotu, opět dáme krém a jahody a přikryjeme poslední části piškotu. Řez přikryjeme potravinářskou folií, zatížíme a dáme do lednice ztuhnout nejlépe přes noc.

Poté krájíme na jednotlivé porce a každou ozdobíme mandlemi.


Bon appetite!

pátek 18. dubna 2014

Sezóna: Velikonoce

Velikonoce se kvapem blíží a tak si dejme pár jídelních inspirací...

Jen taková věcná... Velikonoce beru jen jako svátky jara a hlavně pěknou možnost sejít se s rodinou u jednoho stolu a konzumovat hodně jídla. 

Třeba u nás je na Velikonoce většinou kachna, s kysaným domácím zelím a domácím houskovým knedlíkem (recept třeba někdy příště). 
Mezi další velikonoční jídla patří třeba jehněčí pečeně, králík, různé ryby a nadívaná drůbež... Stačí si vybrat.

Nesmím opomenout pečení. Všude se to hemží beránky, velikonočními perníčky a třeba také mazanci. 
Přináším recept:

Mazanec

Připravte si:
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 250 g másla
  • 280 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g rozinek
  • špetka koření (směs skořice, anýzu a badyánu)
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání

Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme třetinu cukru, lžíci hladké mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, koření, špetku soli, přilijeme zbylé mléko, přidáme rozpuštěné máslo, rozklepneme dvě vejce a nakonec přidáme rozinky a kvásek. Vše dobře uhněteme v hladké těsto. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 - 2 hodiny. 

Vykynuté těsto ještě lehce prohněteme a rozdělíme na 2 či 3 části (podle toho, jak chcete mazance velké - já zvolila variantu 3). Každou část ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který dáme na plech. Všechny bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, povrch nařízneme do kříže a posypeme plátky mandlí. 

Pečeme na 170 °C asi 40 - 45 minut.

Vykynuté těsto.



Bon appetite!
... a pěkné Velikonoce!





pátek 11. dubna 2014

Inspirace: Snídaně

Snídaně je základ dne a proto přináším pár milých inspirací do každého rána.


Jednodušší formou snídaní jsou rychlé ovesné či krupičné kaše doplněné oříšky a ovocem.

Milovníci palačinek si přivstanou a nachystají královskou snídani!

Různé typy housek potěší milovníky jiných než sladkých snídaní...

Co třeba vyzkoušet malé koláčky, plněné ovocem, takzvané scones? 
Bon appetite!



Zdroj obrázků: healthylifestylebyme.com, kitchenette.cz, google.cz

Rychlovka: Obědový salát


Připravte si:

  • 1 ks okurky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks červené cibule
  • 1-2 lžíce cukru
  • 1-2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce oleje
  • sůl, pepř
Veškerou zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte na klínky, okurku na půlkolečka, papriku na proužky. Přendejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte cukr, ocet a olej a vše důkladně promíchejte. Nechte asi 10 minut odležet, aby se propojily chutě a podávejte.

Bon appetite!