neděle 30. března 2014

Někdo to rád sladké: Pletenec


Připravte si:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 75 g rozehřátého másla
  • 95 g cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • špetka soli
  • 400 g švestkových povidel
Zadělejte kvásek - droždí utřete s polovinou cukru, přilijte 1/3 mléka, rozmíchejte a dejte na teplé místo vykynout. Poté smíchejte mouku, zbytek cukru, vejce, máslo a sůl, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout pod utěrkou na teplém místě asi 1 hodinu.
Po hodině těsto prohněťte a rozdělte na 4 stejné části. Z každé části vyválejte kruh, potřete povidly a přikryjte další částí těsta. Když máte sestaveno, potřete povrch rozšlehaným vejcem a nařízněte "korpus" na 16 částí (ne úplně do středu!). Pak vezměte vždy 2 části, otočte směrem dospodu a k sobě o 360° a spojte. Takto pokračujte u všech částí. Vznikne jakýsi tvar hvězdice.
Pečte na 170 °C asi 30 minut. Upečený pletenec pocukrujte.

Bon appetite!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře.
Upozorňuji, že nevhodné, urážející komentáře budou smazány.