pátek 18. dubna 2014

Sezóna: Velikonoce

Velikonoce se kvapem blíží a tak si dejme pár jídelních inspirací...

Jen taková věcná... Velikonoce beru jen jako svátky jara a hlavně pěknou možnost sejít se s rodinou u jednoho stolu a konzumovat hodně jídla. 

Třeba u nás je na Velikonoce většinou kachna, s kysaným domácím zelím a domácím houskovým knedlíkem (recept třeba někdy příště). 
Mezi další velikonoční jídla patří třeba jehněčí pečeně, králík, různé ryby a nadívaná drůbež... Stačí si vybrat.

Nesmím opomenout pečení. Všude se to hemží beránky, velikonočními perníčky a třeba také mazanci. 
Přináším recept:

Mazanec

Připravte si:
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 250 g másla
  • 280 g krupicového cukru
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g rozinek
  • špetka koření (směs skořice, anýzu a badyánu)
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání

Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme třetinu cukru, lžíci hladké mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, koření, špetku soli, přilijeme zbylé mléko, přidáme rozpuštěné máslo, rozklepneme dvě vejce a nakonec přidáme rozinky a kvásek. Vše dobře uhněteme v hladké těsto. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 - 2 hodiny. 

Vykynuté těsto ještě lehce prohněteme a rozdělíme na 2 či 3 části (podle toho, jak chcete mazance velké - já zvolila variantu 3). Každou část ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který dáme na plech. Všechny bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, povrch nařízneme do kříže a posypeme plátky mandlí. 

Pečeme na 170 °C asi 40 - 45 minut.

Vykynuté těsto.



Bon appetite!
... a pěkné Velikonoce!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře.
Upozorňuji, že nevhodné, urážející komentáře budou smazány.