Velikonoce se kvapem blíží a tak si dejme pár jídelních inspirací...
Jen taková věcná... Velikonoce beru jen jako svátky jara a hlavně pěknou možnost sejít se s rodinou u jednoho stolu a konzumovat hodně jídla.
Třeba u nás je na Velikonoce většinou kachna, s kysaným domácím zelím a domácím houskovým knedlíkem (recept třeba někdy příště).
Mezi další velikonoční jídla patří třeba jehněčí pečeně, králík, různé ryby a nadívaná drůbež... Stačí si vybrat.
Nesmím opomenout pečení. Všude se to hemží beránky, velikonočními perníčky a třeba také mazanci.
Přináším recept:
Mazanec
Připravte si:
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g droždí
- 500 ml mléka
- 250 g másla
- 280 g krupicového cukru
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g rozinek
- špetka koření (směs skořice, anýzu a badyánu)
- špetka soli
- plátky mandlí na posypání
Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme třetinu cukru, lžíci hladké mouky, rozmícháme a necháme na teplém místě pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, vanilkový cukr, koření, špetku soli, přilijeme zbylé mléko, přidáme rozpuštěné máslo, rozklepneme dvě vejce a nakonec přidáme rozinky a kvásek. Vše dobře uhněteme v hladké těsto. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 - 2 hodiny.
Vykynuté těsto ještě lehce prohněteme a rozdělíme na 2 či 3 části (podle toho, jak chcete mazance velké - já zvolila variantu 3). Každou část ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který dáme na plech. Všechny bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, povrch nařízneme do kříže a posypeme plátky mandlí.
Pečeme na 170 °C asi 40 - 45 minut.
Vykynuté těsto. |
... a pěkné Velikonoce!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Díky za komentáře.
Upozorňuji, že nevhodné, urážející komentáře budou smazány.