úterý 22. dubna 2014

Klasika: Svíčková na smetaně

Kdo by ji neznal... Jsou dvě skupiny lidí - jedna svíčkovou miluje a druhá nenávidí. Jelikož mě doma učí, co je dobré a co ne, naštěstí patřím do té první skupiny. 

Svíčková omáčka či smetanová omáčka ke svíčkové je druh typické české omáčky, která se připravuje z kořenové zeleniny a smetany.

Podává se zpravidla jako svíčková na smetaně (gastronomický termín - hovězí svíčková pečeně se smetanovou omáčkou) s houskovým knedlíkem, doplněná brusinkami, šlehačkou a citronem.

Během vaření se většinou nejprve připravuje maso. U nás se rovnou peče, hezky prošpikované s kořenovou zeleninou. Někdo nejdřív maso zatahuje na pánvi, až pak nechá maso dopéct a někdo maso třeba dusí se zeleninou. 

Poté následuje příprava omáčky - veškerá zelenina se rozmixuje či propasíruje, přidá se smetana, mouka, dochutí se citronem, muškátovým oříškem, solí, pepřem... Každý má trochu jiné chutě a zná svíčkovou trochu jinak - jiný kraj, jiný mrav. 
Nakonec houskové knedlíky, každý dělá také úplně jiné.. U nás se vždy připravují z hrubé mouky, vajec, mléka, droždí a den staré housky. Poté se vaří v páře.

Přesný recept třeba někdy příště.

Finální úprava na talíři: Smysluplně naservírovaný houskový knedlík, omáčka, plátek masa, dozdobené plátkem citronu, kopečkem našlehané smetany a trochou brusinek.


Bon appetite!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentáře.
Upozorňuji, že nevhodné, urážející komentáře budou smazány.